ΠΙΣΩ
Vicky Poriki Architects in Ioannina
BUSINESS | ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΡΓΟ | ΒΕΡΟΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ
FLOW MICROROASTERY, ένα μινιμαλιστικό, στοχαστικό περιβάλλον.

ΕΡΓΟ : Flow Microroastery

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : Βέροια, Ελλάδα

ΕΤΟΣ : 2021

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ : Ολοκληρωμένο

Photography by Lefteris Kossaras & Maria Filippa Vasileiou

 

Το «φλόου μικροροστερία» είναι ένα σύγχρονο καφέ – καφεκοπτείο, που σερβίρει και συσκευάζει τον δικό του καφέ, στο ισόγειο μιας παλιάς αστικής πολυκατοικίας, στην καρδία της πόλης της Βέροιας στην Βόρεια Ελλάδα.

Το υφιστάμενο κατάστημα έχει χαρακτηριστικό διπλό ύψος με πατάρι και γραμμική σκάλα, μεγάλα ανοίγματα με φεγγίτες στο ύψος του παταριού, αλλά και μια μικρή κατάφυτη αυλή.

Στόχος του επανασχεδιασμού ήταν η ανάδειξη των ανωτέρω στοιχείων στο πρίσμα ενός ισορροπημένου χώρου με minimal αισθητική.

Η είσοδος στον χώρο γίνεται από τον χώρο με το χαμηλότερο ύψος,  όπου τοποθετείται ένα μικρό «shop in shop» – εκθετήριο του καταστήματος. Στον κυρίως χώρο διπλού ύψους, δημιουργείται γραμμικό bar κατά μήκος της σκάλας ανόδου, οριοθετώντας την παραγωγική διαδικασία με την εστίαση, σε μια κατά τα άλλα open plan διάταξη. Το συνεχές ημερήσιο φως λούζει τον χώρο μέσα από τα μεγάλα ανοίγματα, δίνοντας μια ατμοσφαιρική αίσθηση ευφορίας και ζεστασιάς που σε καλεί να απολαύσεις μια κούπα καφέ ή κάποιο εμπνευσμένο πιάτο από το χειροποίητο μενού.

Στο επίπεδο του παταριού τοποθετείται το καβουρδιστήρι, όπου παράγεται το ιδιαίτερο χαρμάνι καφέ που προσφέρει το «φλόου», με τις μυρωδιές του να αναδύονται σε όλο τον χώρο, ενισχύοντας την αίσθηση συμμετοχής του θαμώνα στο συνολικό χειροποίητο concept του καταστήματος.

Με έμφαση στις λεπτομέρειες σχεδιάζονται custom- made ξύλινες κατασκευές, στην φυσική απόχρωση του ξύλου, ενοποιώντας τους παραγωγικούς χώρους του καταστήματος. Η κατασκευή που διαχωρίζει το πατάρι και την σκάλα του από τον υπόλοιπο χώρο δημιουργεί ένα εντυπωσιακό παιχνίδι ημιορατότητας, που εντείνεται από τον ατμοσφαιρικό τεχνητό φωτισμό ως αναπόσπαστο στοιχείο του σχεδιασμού.

Την απλότητα του χώρου με τους λευκούς υποτόνους συμπληρώνει η ηρεμία της αίσθησης του πράσινου που αντανακλάται από τον εξωτερικό χώρο της αυλής, αλλά και τα φυτά εσωτερικού χώρου που βρίσκουν την θέση τους στις ειδικές κατασκευές.

Το «φλόου» γίνεται ένας χώρος τοπόσημο της πόλης που με το λιτό του λεξιλόγιο έρχεται να επαναδιαπραγματευθεί την αίσθηση της εστίασης σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από οτιδήποτε περιττό.

Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects Vicky Poriki Architects